INTERNATIONAL POETRY FESTIVAL „ORPHEUS“

PLOVDIV 2018

Пол Лингаард Дамгаард

Мит, изкуство и фигура

Най-топли поздрави на всички, дошли на първото издание на международния фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018. Ние всички идваме от близо и далеч, за да отбележим това голямо събитие.

***

Древният мит за Орфей и Евридика е история за любовта, смъртта и влюбените на границата на раздялата. В самия ден на неконсумираната сватба Евридика умира от ухапването на змия, докато тича през поляните.

Орфей бил най-великият сред тракийските певци, а силата на изкуството му била тъй голяма, че успяла да подложи на промяна дори предопределената смърт на любимата му. Евридика била върната на Орфей, но при едно условие, наложено му като на човешко същество. По целия път на излизане от Царството на мъртвите той не трябвало да поглежда назад към Евридика, иначе на мига щял да я изгуби. С надеждата по-скоро да се избави от копнежа си обаче той се обърнал и протегнал ръка към нея – и докоснал само празния въздух.

Орфей принадлежи на великите митове, с които всички ние, по целия свят, се чувстваме свързани. Митове, които са универсални, но и вкоренени в локалните култури, на които принадлежим. Митовете като части от езика на родината; любов към самия език.

Датският илюстратор и график, художникът Пале Нилсен (1920-2000) е провъзгласен за един от майсторите на ХХ век. Той рисува поредица от творби по мита за Орфей и Евридика. Първата част, „Орфей и Евридика“, включва 53 линогравюри и за пръв път излиза под формата на книга през 1959. Тези картини показват условията на живот и заплахите в новата техническа ера. Това е един опит да се покаже модерният свят, излязъл от контрол, и една атмосфера на обреченост под формата на градска архитектура. В „Орфей и Евридика“ Орфей е затворен в гнева и отчаянието си, обсебен и страстен, той се движи към целта. В него няма нищо друго освен единия стремеж. Да достигне брега на Царството на мъртвите и да спечели Евридика обратно за живота.

Фигурата на Орфей е човешко същество в движение и решено да се движи; личност, докосната от загадките на съществуването и неспособна да се откаже от вярата си в човешките възможности, надскачащи възможното.

 

„Решение“. Пале Нилсен, „Орфей и Евридика“ – първа част, 1959

 

Орфей

Гравитацията ми не е това, което беше,

сега, когато съм като сезон променлив.

Сляпо петно – когато заговоря.

Въртя се като площад във въздуха,

чиито ронещи се при решетката ъгли

са смисъл без контрол.

Движение около ужаса.

Нещо ще се срине, преди отново да се появи.

Пространство, все още несъздадено.

Изкачвам хълма към най-близкото

същество, където последният век показва пътя

като изтъркана стрелка върху асфалта между къщите.

 

 

Превод – Елка Димитрова

NATIONAL CULTURE FUND

The project “International Festival of Poetry “ORPHEUS” – Plovdiv 2018” was realized with the financial support of “The Cultural Programme for the Bulgarian Presidency of the Council of the European Union 2018” of the National Culture Fund.

 

Bulgarian Presidency
of the Council of the European Union

© 2018 International Poetry Festival „Orpheus” – Plovdiv
Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ” – Пловдив